Co nůž bolí,
aneb jak mu neubližovat
Vyvarujte se krájení na tvrdém povrchu, jako je kámen, porcelán, sklo, kov apod.
Zásadně devastující pro nůž je krájení na prkénku se solí.
Ať je slané od pečiva nebo od předešlého solení třeba steaků.
Ať je slané od pečiva nebo od předešlého solení třeba steaků.
Nikdy, zkrátka „NIKDY“ nemyjte nůž v myčce na nádobí. Vysoká teplota, chemie používaná v myčkách a soli narušují strukturu oceli a už vůbec nesvědčí dřevěným střenkám.
Nože skladujte ve stojánkách (zásuvných blocích k tomu určených) nebo na magnetických lištách. Nedávejte nože do šuplíku s dalším kovovým vybavením kuchyně.
Pravidelné broušení a údržba jsou vždy šetrnější, než-li broušení v okamžiku, kdy je nůž tupý jako motyka.
Ocílka. Vynikající pomocník v rukou odborníka. Správného grifu při používání ocílky však člověk dosáhne až po relativně dlouhém tréninku. Mně to v učení trvalo téměř půl roku. V opačném případě je ocílka spíše zabijákem ostří.
Domácí brusky typu koleček, zcela zásadně naruší strukturu vašeho vercajku, a nůž tak vlastně ničí. Při následném profesionálním broušení je potřeba ubrat velké množství materiálu, než se dostaneme na celistvou vrstvu povrchu.
Příběh ostří
Broušení nože je definováno jako úběr materiálu čepele za účelem vytvoření ostří (fazety) ve tvaru V, s požadovaným řezným úhlem. Velikost řezného úhlu se liší podle typu nože a účelu, pro který je nůž používán.
Ostrost řezných hran je dána krystalickou strukturou oceli, tvarem ostří (úhlem vybroušení) a jemností, s jakou je povrch nože vybroušen. Obecně platí, že čím menší úhel a jemnější vybroušení, tím ostřejší nůž s menší životností ostří. Naopak čím strmější (větší) úhel broušení, tím vyšší trvanlivost ostří ale za cenu větší námahy při krájení.
Do trvanlivosti ostří vstupuje ještě složení materiálu a tepelné zpracování (zakalení a popuštění). Tepelné zpracování nožů přivedli k dokonalosti Japonští mistři při výrobě samurajských mečů, kdy proces výroby trval i několik týdnů.
Při samotném broušení se pak materiál nesmí příliš zahřát, aby neměnil svou strukturu a neztrácel tvrdost. Se zvyšujícím obsahem uhlíku v oceli se snižuje riziková teplota při broušení. Změny v tvrdosti nože jsou patrné již při zahřátí na 150°C. Toto je jeden z nejdůležitějších bodů při broušení nožů či jiných nástrojů, bez ohledu na systém, který používáte.
Zabrousíme až k vám domů
Jak objednat broušení
- Krátkou SMS zprávou nebo WhatsApp zprávou na +420 731 383 835
- Emailem na info @vostrejvercajk.cz
- Vyplněním webového formuláře
- Ve všech případech se vám v nejkratším možném termínu ozveme zpět a domluvíme vše potřebné
Vyzvednutí a předání
- Ve vyznačené oblasti vercajk vyzvedneme a dovezeme zpět zdarma
- Mimo tuto oblast doprava dle osobní dohody
- Možnost zaslání službou „Zásilkovna“
- Osobně na adrese: Petříkov 138, 251 69 Velké Popovice